Napi ige
A mai nap igéje:
Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és az élet leheletét lehelte az orrába. Így lett az ember élőlény. (1Móz 2,7) >>
 
Akciók
Programok
Archívum
Presbiterképzés tananyaga
Áraink
Egyházi dolgozóknak
Evangélikusoknak
Nem evangélikusoknak
Csoportoknak
Terembérleti díjak
 
Evangelisches Bildungscentrum
Lutheran Institute of Education
Szellemi-lelki kincseink
Vendégkönyvünkből
Üzemanyagelszámoló program

Archívum

Az oldalon az intézménnyel kapcsolatos események, cikkek linkjeit gyűjtjük össze.

Szakma - hit - közösség

XI. Országos Evangélikus Borfesztivál

E három szó fogja össze az immár 11. alkalommal megrendezett Országos Evangélikus Borfesztivált Révfülöpön. A rendezvénynek, amely idén is teltházzal zajlott, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adott helyet.

Az ország minden részéből érkező szőlészek és borászok magas színvonalú szakmai előadások segítségével képezhették tovább magukat. Idén is nagy hangsúly került a lelki programokra, hiszen nem csak a szakma, hanem evangélikus hitük, az egyház Urához való kötődésük is összetartja a résztvevő a szakembereket. A borfesztivál közönsége szinte családdá nőtte ki magát a több mint egy évtized alatt, ugyanakkor nagy öröm volt, hogy bővült a család és új résztvevők is bekapcsolódtak a nagy és összetartozó közösségbe: Csurgóról, Pécelről, Sopronból, Budapestről.

A jelenlevők megemlékeztek azokról, akik e nagy család tagjai vagy éppen vezetői voltak, de már elmentek a minden halandók útján: Dr. Urbán Andrásról, aki a rendezvén fővédnöke volt éveken keresztül, Nagy Eörsről, aki kezdettől fogva a szakmai szervezője volt a borfesztiválnak és Seregély Sámuelről, aki a közösség legidősebb tagja volt, Sárvár színeit képviselve.

Ebben az esztendőben - Kunszeri Miklós borrendi nagymester személyében – új fővédnök fogta össze a szakmai munkát és vezette az elismert szakemberekből álló borbíráló bizottságokat. Személye, tudása, tekintélye kiváló biztosíték arra, hogy a lutheri értelemben istentiszteletté váló hivatás igényessége és nívója megmaradhasson ezen a találkozón is.

A reformáció emlékévében külön előadás hangzott el a reformáció és bor kapcsolatáról. De a jelenlevőket tájékoztatták a munkájukkal kapcsolatos legfrissebb törvényekről és rendeletekről, előadás hangzott el a tavalyi fagykárok hatásáról és az ahhoz kötődő sajátos feladatokról, továbbá a borkostolás nemzetközi szabályairól és művészetté nemesülő eljárásairól. Dr. Mörk András a Badacsonyi Borászati Kutató intézet tudományos főmunkatársa, Dr. Györe Dániel a Földművelési Minisztérium szakreferense, Fekete Kinga WSET borszakértő, valamint e sorok jegyzője voltak az előadók. Mindig öröm, ha a fesztiválon aktívan és segítően jelen van egyházunk ilyen irányú szakképzést is biztosító iskolája. Ebben az évben a Kiskőrösi Evangélikus Iskola borász tanára és borszakos hallgatói voltak jelen Filus János vezetésével.

A szombat délelőtti borversenyen 115 bormintával neveztek. Abszolút győztes a pannonhalmi Pécsinger Szőlőbirtok Olaszrizlingje volt, második helyezett Csepregi Kálmán Cabernet Sauvignonja volt.

A már hagyományos népművészeti programok sem maradhattak el „Kongó” (Darvas András) és művésztársai játszottak autentikus erdélyi zenét, amire Fekete Péter és társa mutattak be gyönyörű magyar táncokat, a második napon, pedig az evangélikus hátterű, Gömbőcz Róbert által irányított répcelaki Ümmögő együttes vezették be a hallgatóságot és nézőközönséget a rábaközi táncok és népi játékok világába.

A két igen tartalmas nap összefogó bibliai mottója nem csak a 136. Zsoltár, hanem egész életünk refrénje: „… mert örökké tart szeretete”. Ezt vihette magával tarisznyájában minden résztvevő – a jövő évi találkozás reményében.

HK. ************************************************************************************************************

Luther konferencia 2017 - Január utolsó hétvégéjén tizedik alkalommal rendezték meg a Luther-konferenciát a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. A házigazdák, Isó Dorottya veszprémi lelkésznő és dr. Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke, lelkész-igazgató, miniszteri biztos voltak. A testvérek lelki épülését az igényes előadások és a kötetlen baráti együttlétek biztosították. TOVÁBB

Luther konferencia 2016 - Volt némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy egészen pontosan hányadik Luther-konferenciát tartották 2016. január utolsó hétvégéjén Révfülöpön. Végül Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke, egyben a Balaton-parti konferencia-központ vezetője úgy döntött, hogy a tizediket, s ebben mindenki jó szívvel belenyugodott. Annál is inkább, mert ez a körülmény a legkevésbé sem befolyásolta az esemény lényegét, hiszen a színvonalas, érdekes előadások és a baráti beszélgetések bőven kárpótolták a résztvevőket a kezdeti bizonytalanságért. TOVÁBB

Szín-gazdag Lutheránus egyház - Fabiny Tamás püspök évekkel ezelőtt meghirdette a „beszélgető egyház” vízióját. A szándék megvalósulása csak részben sikerült. A beszélgetés műfaja működik, de nem mindig nyíltan, szeretetben. Ezen próbáltunk segíteni dr. Hafenscher Károllyal, a zsinat elnökével együtt, amikor Szín-gazdag lutheránus egyház – az egy Krisztus hatalma alatt címmel beszélgető-fórumot hívtunk össze Révfülöpön, 2016. január 27-28-án. TOVÁBB


::Nyomtatható változat::

Evangélikus Egyház Gyülekezeti és intézményi honlapok Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ Belsö oldalak

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster